تاریخ : سه شنبه 19 آذر - فارسی | En
برای دومین سال متوالی؛ قرار گرفتن عضو هیأت ‌علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در لیست نهایی پژوهشگران پراستناد دنیا در سال ۲۰۱۹

دکتر سید مهدی جعفری، عضو هیأت‌علمی دانشکده صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، در لیست نهایی پژوهشگران پراستناد دنیا در سال ۲۰۱۹ قرار گرفت.

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، دکتر دهقانی سرپرست ISC گفت: شرکت کلاریویت آنالتیکز (ISI) هرساله به معرفی پراستنادترین پژوهشگران دنیا (Highly Cited Researchers) می‌پردازد. این فهرست شامل گروهی از پژوهشگران علوم و علوم اجتماعی می‌شود که در طول یک دهه گذشته با انتشار مقالاتشان توانسته‌اند بیشترین تعداد استنادها را دریافت کنند. پژوهشگران بر اساس فعالیتشان در ۲۱ رشته موضوعی انتخاب شده‌اند. همچنین پژوهشگرانی که در چند رشته به‌صورت هم‌زمان (Cross-Field) فعالیت می‌کردند نیز تحت یک‌رشته جداگانه طبقه‌بندی‌شده‌اند.

وی اظهار داشت: برای قرار گرفتن در فهرست پژوهشگران برتر، کلیه فعالیت‌های علمی ۱۰ ساله اخیر در سطح بین‌المللی ازجمله تعداد مقالات، تعداد استنادها، تعداد مقالات پر استناد، تعداد استناد به مقالات پر استناد مورد بررسی قرار گرفته و همچنین مسائلی نظیر رعایت اصول اخلاقی در پژوهش، رعایت میزان خوداستنادی در حد قابل‌قبول و نیز مقالات بازپس‌گیری شده در انتخاب یک پژوهشگر از فهرست پژوهشگران برتر مؤثر می‌باشد. بر این اساس تقریباً ۶۲۰۰ پژوهشگر در سال ۲۰۱۹ میلادی به‌عنوان پژوهشگر پراستناد انتخاب‌شده‌اند.

لازم به ذکر است: تعداد استنادهای مقالات یک درصد پراستناد یکی از معیارهای اصلی انتخاب پراستنادترین پژوهشگران دنیا است.

وی گفت: از جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۱۹ تعداد ۱۲ پژوهشگر برتر با وابستگی ایران در لیست ۶۲۰۰ پژوهشگر پراستناد برتر دنیا قرار گرفته‌اند. که پژوهشگران برتر کشور در حوزه‌های موضوعی بین‌رشته‌ای شامل محمدرضا گنجعلی از دانشگاه تهران، حمید رضا پورقاسمی از دانشگاه شیراز، محمد میرزازاده از دانشگاه گیلان و مصطفی اسلامی از دانشگاه مازندران، در حوزه کشاورزی شامل سید مهدی جعفری از دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، مسعود رضایی از دانشگاه تربیت مدرس و حسن کریمی مله از دانشگاه صنعتی قوچان، در حوزه ریاضیات شامل مهدی دهقان و سجاد جعفری و ژولین کلینتون اسپروت از دانشگاه صنعتی امیرکبیر و در حوزه مهندسی شامل امید ماهیان از دانشگاه صنعتی قوچان و آرش کریم پور از دانشگاه آزاد اسلامی می باشد.

دکتر دهقانی اظهار داشت: در لیست پژوهشگران برتر دنیا نام ۱۴ کشور اسلامی مشاهده می‌شود که سهم کشورهای اسلامی تقریباً ۳% پژوهشگران برتر دنیا است. کشور عربستان با ۱۰۲ نفر، مالزی با ۲۱ نفر، ترکیه با ۱۸ نفر و ایران با ۱۲ نفر بیشترین تعداد پژوهشگران پراستناد دنیا در میان کشورهای اسلامی رادارند.

کشورهای آمریکا، چین، انگلستان، آلمان، استرالیا، کانادا، هلند، فرانسه، سوئیس و اسپانیا بیشترین تعداد پژوهشگران پراستناد دنیا را دارند. آن‌ها به ترتیب ۲۷۳۷، ۶۳۶، ۵۱۶، ۳۲۷، ۲۷۱، ۱۸۳، ۱۶۴، ۱۵۶، ۱۵۵ و ۱۱۶ پژوهشگر برتر را در اختیار دارند که چیزی بین ۴۴ تا ۲ درصد پژوهشگران برتر دنیا می‌باشد. ۲۳ نفر از برندگان جوایز نوبل در این فهرست قرار دارند که سه تای آن‌ها مربوط به برندگان نوبل سال جاری می‌باشد.

دکتر دهقانی در پایان افزود: پژوهشگران پراستناد کیفی‌ترین و پراستنادترین مقالات علمی دنیا را انتشار داده و لذا در حوزه موضوعی تخصصی خود به‌عنوان پژوهشگر مؤثر در سطح بین‌المللی شناخته و معرفی شده‌اند. اما باید در نظر داشت که امروزه مؤثر بودن فقط در تعداد استنادها خلاصه نمی‌شود، بلکه رفع مشکلات جامعه و اثرگذاری اقتصادی، اجتماعی، فنآورانه و نوآورانه از سایر ابعادی هستند که می‌بایست موردتوجه پژوهشگران قرار گیرند.